Tips winter-padel

TIPS VOOR HET SPELEN VAN PADEL IN DE WINTER

Het is winter in België en dat betekent helaas lage temperaturen en vaak vochtige omstandigheden op het padelterrein. We moeten ons aanpassen aan deze omstandigheden, zowel in het dagelijks leven als in ons padelspel.

Eerst en vooral (misschien wel de belangrijkste tip) moeten we zorgen dat we goed opgewarmd zijn voor we aan een wedstrijd starten. In koude omstandigheden is het typisch dat onze spieren onder meer spanning staan en meer tijd nodig hebben om voldoende op te warmen. Dit zal zorgen voor minder blessures en zorgen dat je op je beste niveau kan spelen.

Zonder al te starten met het tactische deel, is het belangrijk om de staat van het terrein te analyseren. We moeten zowel naar het gras als naar de wanden kijken. Als we op een indoor court spelen, zal er meestal niet zoveel verschil zijn tussen winter en zomer, behalve een lagere temperatuur wanneer de ruimte niet verwarmd is. Als we echter buiten spelen, zal naast de lage temperatuur ook de vochtigheid een grote rol spelen. Het is typisch dat, wanneer de zon ondergaat, de ramen aandampen en dat de bal naar beneden slipt wanneer hij traag tegen het glas botst. Als de bal effect heeft en/of tegen de zijwand botst, zal hij altijd anders botsen dan in droge omstandigheden. Wat het gras betreft, kan dit bij vochtige omstandigheden gladder zijn. Dus moeten we de snelheid van het spel hieraan aanpassen.

Bij het spelen zal je ook merken dat de bal heel wat minder botst, aangezien de bal druk verliest door de koude. Dit zal het spel sterk beïnvloeden.
We geven enkele tips voor de aanval en de verdediging:

Aanval

De smash, één van de grootste wapens om een punt te winnen, is zo goed als onbruikbaar wanneer het koud is. Als je dus gewend bent om hier veel punten mee te winnen, zal je moeten variëren en zoeken naar een vibora of een bandeja die wat agressiever is dan normaal. De opslag en eerste volley zijn heel belangrijk, om zo het initiatief van het punt niet onmiddellijk te verliezen. Het is makkelijker voor de verdediger om te lobben in wintercondities. Aangezien er niet zoveel winnende shots zijn, zullen de punten vaak langer zijn. Geduld bij het opbouwen van het punt, samen met zoeken naar verschillende tactieken en open ruimtes, zullen je helpen om het punt te winnen.

Verdediging

Het is logisch dat wanneer het spel trager gaat door de koude, het makkelijker is om te verdedigen van achteraan het terrein. Eerst en vooral moet je meer lobs spelen, omdat het moeilijker is voor de tegenstander om slagen te winnen met bovenhandse ballen. Laat je niet afschrikken om lang in verdediging te staan, maar heb geduld tot je het punt kan winnen met één van je lobs. Dat de bal minder hoog botst, zorgt ervoor dat je vaak dieper door de knieën moet gaan. Zorg dat je goed opgewarmd bent bij de start van de match!

Tenslotte, wanneer het terrein nat is, is het superbelangrijk om bij de eerste opslag "service en volley" te spelen. Want het spel aan het net snel verliezen, wordt nadien heel moeilijk om recht te zetten. Bovenhandse ballen zijn wat makkelijker om te versnellen zonder dat ze teveel opbotsen. Bij verdedigen op een nat terrein moet je heel voorzichtig zijn met de lobs die je geeft, aangezien verdedigende slagen vaak van heel laag komen en de bal wat zwaarder kan zijn. In sommige condities zal het essentieel zijn om goed te kiezen of je de bal na de bots met de achterwand neemt, of in half-volley voor de wand. Verdedigen is heel wat moeilijker op een nat terrein, dus denk eraan dat 1 break voldoende kan zijn om een set te winnen!